Mad Max: Fury Road (2015)

Još filmova
25,835
Pregledi
   

Režiser i scenarista Džordž Miler (George Miller) je 1979. godine pokrenuo franšizu koja se sa pravom smatra jednom od najboljih i najomiljenijih, i koja je postala svojevrsni kulturološki fenomen. Avanture pobesnelog Maksa, čoveka koji živi u potpuno izmenjenom post-apokaliptičnom svetu u kome vladaju nova pravila i kome je motiv osvete jedini životni pokretač, preko 35 godina se ponovo gledaju i svakodnevno ih otkriva nova publika. Ulogu Maksa u ta tri filma je vrhunski izneo Mel Gibson, a Džordž Miler je priče zaokružio u tri celine sa planom da se u budućnosti posveti drugim projektima – priče pobesnelog Maksa su bile ispričane.

Ipak, pre 17 godina autor je došao na ideju da snimi bar još jedan film sa ovim junakom. Prvo što je morao da se odluči je da li će novi projekat biti nastavak, rimejk ili ribut popularne trilogije. Odustao je od nastavka jer je prošlo previše vremena od poslednjeg filma, nastavak bi bio isforsiran jer bi kreativnost bila uskraćena činjenicom da skoro sve stvari moraju biti preslikane kao u onom iz 1985. godine. Rimejk jednostavno ne bi imao smisla jer nema potrebe da ponovo snima iste priče, pa se rebut, kreiranje novih situacija i likova u već poznatom svetu, samo nametnulo kao rešenje.

Ovoga puta Džordž Miler je radnju smestio u pustinjama Australije koje i u savremenom svetu predstavljaju prilično sumorno mesto za ljudsku egzistenciju. Na ovoj post-apokaliptičnoj lokaciji ljudi su svoj život sveli na bukvalni opstanak. Na samom početku filma, Maks (Tom Hardy) biva uhvaćen od strane vojnika Besmrtnog Džoa (Hugh Keays-Byrne), čoveka koji je neka vrsta diktatora, sa potpunim monopolom nad osnovnim životnim potrepštinama u tom delu sveta. Kada ga Furioza (Charlize Theron), jedna od njegovih bliskih ljudi, izda, on šalje čitavu vojsku da povrate ono što mu je otela. Sticajem okolnosti, ona će se udružiti sa Maksom koji će joj pomoći da završi ono što je započela, po svaku cenu.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>