The Dark Knight (2008) Mračni Vitez

Još filmova
56,827
Pregledi
   

Mračni vitez (engl. The Dark Knight) je film iz 2008. godine o superheroju. Režirao, producirao i delom ga je napisao Kristofer Nolan. Zasnovan je na Betmenu, liku Di-Si Komiksa i nastavak je filma iz 2005, Betmen počinje. Drugi je deo Nolanove triologije o Betmenu. Kristijan Bejl se ponovo pojavljuje kao Brus Vejn odnosno Betmen zajedno sa Majklom Kejnom (Alfred Penivort), Garijem Oldmanom (Džejms Gordon) i Morganom Frimanom (Lucijus Foks). U filmskoj seriji premijerno se pojavljuje lik Harvija Denta (Aron Ekhart), novoizabranog okružnog tužioca Gotama koji se pridružuje Betmenu i policiji sa ciljem da se obračuna sa nadolazećom opasnošću izazvanom likom koji sebe nazivam Džokerom (Hit Ledžer).

Nolanova inspiracija bili su stripovi sa Džokerom, naročito onaj iz 1940. u kojem se prvi put pojavio kao i serijal iz 1996, „Duga Noć veštica“ koja objašnjava poreklo lika Dvoličnog. Nadimak Mračni vitez prvi put se nadenuo Betmenu u priči koju je napisao Bil Finger a zove se „Betmen br. 1“ iz 1940. Film Mračni vitez je primarno sniman u Čikagu kao i na drugim lokacijama u Americi, Ujedinjenom Kraljevstvu i u Hong Kongu. Nolan je koristio Ajmaksovu kameru da bi snimio određene scene uključujući i prvu u kojoj se pojavljuje Džoker. Dvadesetdrugog januara 2008, nekoliko meseci nakon što je završio sa snimanjem i šest meseci pre izlaska filma, Hit Ledžer je umro usled predoziranja lekovima što je uzrokovalo intenzivnu pažnju medija kao i obožavalaca. Kompanija Vorner je prvobitno organizovala kampanju na internetu preko promovitnih veb stranica i reklama koje naglašavaju kadrove Džokera da bi nakon Ledžerove smrti promenila kampanju.

Mračni vitez je izašao 16. jula 2008. u Australiji, dva dana kasnije u Severnoj Americi a u Ujedinjenom Kraljevstvu 24. jula. Smatran jednim od najboljih filmova decenije kao i jednim od najboljim filmova o superheroju od strane filmskih kritičara, veoma je pozitivno ocenjen i postavio je brojne rekord tokom prikazivanja u bioskipima. Sa preko milijardu dolara zauzeo je sedamnaesto mesto svih vremena po zaradi na blagajanama. Nominovan je sa osam Oskara da bi osvojio dva od kojih je jedan pripao posthumno Ledžeru za najbolju sporednu ulogu. Uspon Mračnog viteza, poslednji film u triologiji, izašao je 20. jula 2012.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>